perjantai 8. toukokuuta 2020

Lapsettomien lauantai

Ajattelen tänään sinua, joka olet lapseton. Sinua, joka olet joskus kokenut lapsettomuuden. Sinua, joka et koskaan saanut olla äiti tai isä. Sinua, jonka syvin toive toteutui ja olet äiti tai isä ehkä yhdelle, mutta sait huomata, että sen jälkeen mikään ei ollutkaan yksinkertaista tai itsestään selvää. Toista tai kolmatta ei enää kuulunutkaan.
Rukoilen, että saisit kokea paljon hyvyyttä.

Iloitsen tänään sinun kanssasi, joka huomasit, että elämä voi olla hyvää ja onnellista, vaikka toive lapsesta ei toteutunut. Iloitsen sinun kanssasi, joka olet hyväksynyt tilanteen.
Rukoilen sinun ympärillesi kaikkea maailman kauneutta ja hyvyyttä.

Nämä valkovuokot ovat sinulle, joka et saa äitienpäivänä kukkia.
Kuljen tänään sinun kanssasi, joka et vielä näe, että elämä voi jonain päivänä olla hyvää. Älä luovuta, älä vielä. Elämä voi yllättää ja olla elämisen arvoista, hyvääkin. Vaikka erilaista kuin toivoit ja suunnittelit.
Rukoilen sinulle kestävyyttä ja kantavia käsivarsia.

Itken tänään sinun kanssasi, jonka syli on juuri nyt kivuliaan tyhjä. Sinun, joka tunnet lamauttavaa, epämääräistä kipua koko keskivartalossasi. Sinun, joka jouduit huomaamaan kuinka totta tyhjän sylin kokemus voikaan olla.
Rukoilen hellää ja parantavaa kosketusta kipuusi.

Syli on tyhjä, keinu on tyhjä.
Kysyn tänään sinun kanssasi, joka kysyt: Miksi? Istun hiljaa vieressäsi silloin, kun kukaan ei vastaa. Istun hiljaa vieressäsi niin kuin tekivät Jobin ystävät, jotka näkivät, kuinka kauhea hänen tuskansa oli. Jos uskallan, hipaisen kättäsi, jotta tiedät minun olevan tässä.
Rukoilen sinulle voimaa elää kysymyksesi kanssa.

Tahdon tänään sinun kanssasi, jonka parisuhde natisee liitoksissaan lapsettomuuden kokemusten vuoksi. Tahdon kanssasi yrittää ymmärtää teidän erilaista tapaanne käsitellä lapsettomuuden suurta surua, joka on teille molemmille sekä oma että yhteinen. Puhu, ja kuuntele, puhu ja kuuntele. Väärää tapaa ei ole.
Rukoilen sinulle armollisuutta itseäsi ja kumppaniasi kohtaan.

Suren tänään sinun kanssasi, josta ei koskaan tullut isovanhempaa. Suren kanssasi sitä, että näin kävi sinun lapsellesi ja suren kanssasi sitä, että näin kävi sinulle. Toivon, että saat itsellesi sitä, mitä nyt tarvitset. Toivon, että osaat olla lapsellesi sitä, mitä hän nyt tarvitsee.
Rukoilen sinulle lohtua ja viisautta.
Missä vaiheessa kivistä tietäsi oletkin, rukoilen matkallesi hyvän Jumalan läsnäoloa.

Toivon tänään sinun kanssasi, joka jaksat toivoa lasta. Sinun, joka jaksat yrittää lukemattomista oman kehon tuottamista pettymyksistä huolimatta. Sinun, joka kalenteroit elämäsi yrittämisen ympärille. Sinun, joka käyt rankoissa hedelmättömyyshoidoissa.
Rukoilen sinulle rohkeutta ja onnistumista.

Hymyilen ja haukottelen tänään sinun kanssasi, jonka syvin toive sai täyttyä. Hymyilen ja haukottelen, koska olet varmaankin väsynyt mutta onnellinen, niin kuin monet äidit ja isät ovat.
Rukoilen sinulle armollisuutta ja kiitollista mieltä arjen keskelle.
……………………………………………………………………..……….

Lapsettomuus ei ole marginaalien asia, vaan se koskettaa yllättävän laajaa joukkoa ihmisiä, jotka ovat keskellämme koko ajan. Sitä ei useinkaan pidetä esillä, onhan kyse syvästi henkilökohtaisesta ja intiimistä kivusta. Ehkä sitä voisi kutsua näkymättömäksikin. Toivon sydämestäni, että joku huomaa sinun kipusi, joka tunnet olevasi näkymätön. Sinun, joka kuuntelet hiljaa muiden puheita raskauksista, synnytyksistä, vauvoista ja kaikesta siitä, kärsien hiljaa ja itkua pidätellen.

”Sinä näet kaiken, tuska ja murhe ei jää sinulta huomaamatta, sinä ojennat kätesi.”
  Ps.10:14

Lapsettomuutta on monenlaista. Sekundaarista, lapsenlapsettomuutta, tilapäistä, totaalista. Vaikka lapsitoiveet toteutuisivatkin, sitä emotionaalista haavaa, jonka lapsettomuuden kokemus jättää, tuskin koskaan unohtaa. Osaksi oman elämän tarinaa se saattaa lopulta kuitenkin onnistuneesti integroitua. Toivon, ja rukoilenkin, että näin voisi mahdollisimman monen kohdalla tapahtua.


”Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän, hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli."
Ps 34:18

Tänään, lapsettomien lauantaina, teille kirjoitti,
Miia Raninen, perhetyöntekijä






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni suuri koululainen

Monessa perheessä eletään jännittäviä aikoja juuri nyt. Odotusta on ilmassa pienillä ja vähän suuremmillakin perheenjäsenillä. Pian se alkaa...